Verksamhetsberättelse verksamhetsåret 2011-2012.

Verksamhetsberättelse Svartnö Byskola Intresseförening verksamhetsåret 2011 2012

Renoveringen

Under 2011 – 2012 har renovering av skolan inletts. Med hjälp av medel från Länsstyrelsens kulturmiljöenhet har den mest drabbade delen av skolans tak renoverats. Skadorna på innertaket och väggarna i skolsalen och lärarbostaden har också åtgärdats. Kulturmiljöenheten har beviljat ytterligare medel om 180 000 SEK för att renovera också den norra sidan av taket samt skorsten och spis, kakelugn och kamin i skolsalen. Kaminen i skolsalen är sönderbränd, därför letar vi nu efter en ”ny” kamin av liknande storlek och modell. Tips emottages tacksamt.

EU via UROSS har också beviljat föreningen bidrag om 304 000 SEK över en treårsperiod. Bidraget ska finansiera renovering under förutsättning att föreningens verksamhet gynnar den lokala utvecklingen. Som resultat av detta har tre aktivitetsgrupper i föreningen startats; en miljögrupp som ska arbeta med utveckling och kunskapsspridning inom t ex kompostering och hälsa; en skog och natursvårdsgrupp som redan inlett verksamhet inom gärdsgårdsbygge och utbildning i anslutning till skolan samt en kulturgrupp som arbetar med kulturaktiviteter i skolan. En konstutställning i skolsalen installerades på försommaren 2012, men avbröts dessvärre pga tvist med hyresgästerna, se nedan.

Hyreskonflikten

Sommarhyresgästerna har sagts upp till den sista december 2012. På grund av ett misstag i den tidigare uppsägningen, att den formellt inte innefattade ett bestämt slutdatum, så var den inte giltig enligt hyresnämnden. En ny uppsägning har gjorts som reglerar hyrestidens slut till 2012-12-31. Som huvudskäl för uppsägning har angivits att föreningen ska använda lokalerna för eget ändamål och inte för uthyrning. Ärendet har blivit föremål för hyresnämnden som beslutade att gå på föreningens linje i beslut den 20120701. Hyresgästerna har emellertid överklagat hyresnämndens beslut och ärendet är nu uppe i Svea Hovrätt. Hovrätten ska lämna ett första yttrande om överklagan den 14 september 2012. Därefter beslutar hovrätten om den tar upp ärendet. Föreningen genom styrelsen lutar sig mot jordabalken som tydligt anger att hyresvärd äger rätt att säga upp hyresgäst om fastigheten ska tas i eget bruk.

I maj 2012 bytte hyresgästerna lås på entrén till skolsalen för att föreningen inte ska komma in i lokalen. Händelsen är anmäld till Kronofogden som emellertid går på hyresgästens linje och säger i sitt utlåtande att hyresgästerna hyr hela skolhuset så länge hyreskontraktet gäller. Enligt kontraktet hyr hyresgästerna hela skolan. Av den anledningen har styrelsen beslutat att ingen aktivitet förutom renovering kan äga rum i skolans lokaler innan hyrestvisten är löst.

Övrigt

Under verksamhetsåret har fyra styrelsemöten hållits. Gemensamhetsaktiviteter som kräftskiva, julgransplundring och midsommarfirande har hållits. I föreningens aktivitetsgrupper har åtta möten hållits.

Fredrik Westerholm, ledamot i styrelsen för Svartnö Byskola Intresseförening

 

/Styrelsen genom Åsa Axelsson.


Årsmöte 2012.

Styrelsen kallar alla medlemmar till årsmöte den 8/9-2012, kl.12.00 på skoltomten.  
Varmt Välkomna!!!!
/Styrelsen genom Åsa Axelsson.

Betongtomtar!

 
 
 
Vill du lära dig att gjuta i betong? Kulturgruppen bjuder in till en dagskurs i att gjuta trädgårdstomtar!
 
 
Kursen kommer att hållas av Inger Johansson Lördag 8/9-2012.
För mer information se anslagstavlan vid vägen eller kontakta Inger på tel. 0176-80500.
/Kulturgruppen.
 
 
 
 
 

De börjar närma sig höst i skärgården.

 
 
 
Efter en ganska solig men sval sommar i skärgården börjar hösten nu kännas nära.
Vi i styrelsen vill tacka våra medlemmar för deras härliga engagemang i att nå vårt mål med denna förening, att skapa en mötesplats för de boende på vår ö samt att bevara en del av öns historia i den gamla skolbyggnaden till nästa generation.
Under denna tvist som pågått med våra hyresgäster har vi i styrelsen känt ett stort stöd och det har varit fantastiskt att se vilken sammanhållning och vilja de finns för detta, tack!
 
Tyvärr, har vi en bit kvar att gå vad gäller detta. Våra hyresgäster har valt att bestrida hyresnämndens beslut och vårt fall kommer att tas upp i prövningsnämnden för Svea Hovrätt under hösten. Detta innebär att hyresgästen har en möjlighet att lägga fram nya bevis för att få ärendet prövat i domstol. Vi i styrelsen känner oss dock positiva trots detta.
Vad gäller renoveringen så är våra plan att denna ska kunna fortsätta under hösten, då detta är något som både vi och vår hyresgäst oavsett utslag gynnas av.
Efter att ha tagit in en del offerter har vi beslutat att ge Karma i Åkersberga uppdraget att renovera samtliga fönster och fönsterkarmar.
Ola Lundqvist som tidigare i år gjort ett fantastiskt jobb med den ena halvan av taket, har också fått uppdraget att göra den andra halvan samt skorstenen.
 
/Styrelsen genom Åsa
 
 
 

RSS 2.0